Felicitări Sfânta Mănăstire Dervent


Sfânta Mănăstire Dervent » Felicitări » Sfinţi Ortodocşi » S » Sf. Mc. SOFIA Formularul 3.5% ]
Abonare la
Buletinul Informativ
www.DERVENT.ro

Email:

» Dervent
» Prezentare
» Istoric
» Daruri
» Mănăstirea
» Grup Psaltic
» Album
» Biserica cea Nouă

» ROSTIRI
» Editoriale
» Ortodoxie
» Ecumenism
» Ştiri
» Bioetică
» Istorice
» Poezii
» Hărţi

» Publicaţii

» Rugăciuni
» Liturghia
» Proscomidia
» Rânduiala...
» Acatiste
» Paraclise
» Slujbe
» Alte Rugăciuni

» Cugetări

» Dicţionar

» Proiecte

» Pomelnice

» Felicitări

» Multimedia

» Donaţii
» Formular 3,5%

» Link-uri

» Contact
www.arhiepiscopiatomisului.ro

Sfânta Sofia cu cele 3 Fice

Sfânta Sofia cu cele 3 Fice

Sfânta Sofia cu cele 3 Fice

Sfânta Sofia cu cele 3 Fice

Sfânta Sofia

Felicitări pentru sărbătoarea Sfintei Sofia, mama celor trei Sfinte Muceniţe fecioare: Pistis, Elpis ş Agapis - 17 septembrie

Sfanta Mucenita Sofia si cele trei fiice ale sale: Pistis, Agapis si Elpis

Pe timpul imparatiei lui Adrian (117-138), imparatul rau-credincios al romanilor, era in Roma o vaduva de neam italian, anume Sofia, al carei nume se tilcuieste "intelepciune". Aceasta, dupa numele sau, petrecea viata in credinta crestineasca, cu intelepciune; o astfel de intelepciune o lauda apostolul Iacov zicand: "Intelepciunea cea de sus intai era curata, apoi pasnica, blinda, bineplacuta, plina de mila si de roade bune" (3,17). Aceasta inteleapta Sofia, cand traia in insotire legiuita, a nascut trei fiice, carora le-a pus numele celor trei virtuti evanghelice: pe cea dintai a numit-o Pistis (Credinta), pe a doua Elpis (Nadejdea), pe a treia Agapi (Dragostea). Ca ce altceva avea sa nasca intelepciunea cea crestineasca, daca nu bunatatile cele placute lui Dumnezeu? Dar, dupa nasterea acestor trei fiice a ramas vaduva in curand, si vietuia cu dreapta credinta, placand lui Dumnezeu, indeletnicindu-se cu rugaciunea, cu postul si cu milostenia inconjurata de cele trei fiice ale sale. Pe acestea le crestea intr-o astfel de invatatura, pe care ar fi putut sa le-o dea numai o mama asa inteleapta, ca purtand numele bunatatilor celor mari evanghelisti, nu trebuia mai mult decat sa le deprinda pe fiecare din ele cu practica virtutii al carei nume il purta, ceea ce s-a si facut. Crescand ele cu anii, cresteau intr-insele si bunatatile; si au invatat bine cartile proorocilor si ale apostolilor, s-au deprins la cuvintele invataturilor si se nevoiau la citire, la rugaciune si la osteneli casnice, supunandu-se sfintei, de Dumnezeu inteleptitei lor mame, sporind si inaintand de la o fapta buna la alta si mai buna si se suiau din ce in ce mai sus pe treptele scarii morale.  »»»


SOFIAN, SOFIA – nume devoţional şi augural de origine greacă, atestat abia în epoca creştină, format de la substantivul grecesc sóphia, „înţelepciune”.
  • Nume calendaristic creştin.
  • Intermediar greco-slav
  • Forme curente: Sofica, Sofiţa, Fica, Fiţa, Zosina, Sonia (hipocoristic rusesc), Sofi (influenţa apuseană modernă).


Site-ul oficial al Arhiepiscopiei Tomisului
Acasă Dervent Rostiri Publicaţii Dicţionar Proiecte Cugetări
Pomelnice Felicitări Multimedia Link-uri Donaţii Regulament Contact