ROSTIRI - Sfânta Mănăstire Dervent


Sfânta Mănăstire Dervent » ROSTIRI » Istorice Formularul 3.5% ]
Abonare la
Buletinul Informativ
www.DERVENT.ro

Email:

» Dervent
» Prezentare
» Istoric
» Daruri
» Mănăstirea
» Grup Psaltic
» Album
» Biserica cea Nouă

» ROSTIRI
» Editoriale
» Ortodoxie
» Ecumenism
» Ştiri
» Bioetică
» Istorice
» Poezii
» Hărţi

» Publicaţii

» Rugăciuni
» Liturghia
» Proscomidia
» Rânduiala...
» Acatiste
» Paraclise
» Slujbe
» Alte Rugăciuni

» Cugetări

» Dicţionar

» Proiecte

» Pomelnice

» Felicitări

» Multimedia

» Donaţii
» Formular 3,5%

» Link-uri

» Contact
www.arhiepiscopiatomisului.ro

Istorice

Articole Istorice

De credinţă creştin-ortodoxă, românii au trăit începând cu Evul Mediu şi până în timpurile moderne în trei principate învecinate, de sine stătătoare: Ţara Românească, Moldova şi Transilvania. Cu toate că s-au aflat în calea marilor campanii de cucerire duse de Imperiul Otoman, Imperiul Ţarist si Imperiul Habsburgic, românii şi-au păstrat entitatea statală, credinţa şi civilizaţia.
[ Pagina = 1 ] [ Total = 186 înregistrări ] [ 10 înregistrări / pagină ]

[ Clasat în: Istorice ] [ Data Publicării: 2008-11-27 11:12:00 ]
Luni, 24 Noiembrie 2008
În aceste zile, Episcopia Dunării de Jos a primit în custodie relicvele celui mai vechi creştin străromân cunoscut în ţară, Innocens (secolul al III-lea), oseminte care se vor aşeza în Capela Palatului episcopal, viitorul muzeu religios al Dunării de Jos. Cercetările arheologice de la Tirighina-Bărboşi, în imediata apropiere a oraşului Galaţi, întreprinse între anii 1976-1979 de către specialişti ai Muzeului Judeţean de Istorie Galaţi, în colaborare cu cei de la Institutul de Istorie şi Arheologie "A. D. Xenopol" din Iaşi, au descoperit noi şi interesante mărturii arheologice referitoare la continuitatea şi romanitatea populaţiei autohtone geto-dacice şi daco-romane din sudul roman al Moldovei, dar şi la certificarea creştinismului în această regiune a Dunării de Jos încă din secolul al III-lea d.Hr. Cercetările arheologice desfăşurate în cadrul ringului de piatră de la Tirighina-Bărboşi au scos la lumină şaisprezece morminte romane, cel mai valoros dintre acestea fiind, fără îndoială, mormântul paleocreştin numărul 7, atât în ceea ce priveşte bogatul său inventar, cât şi ritul de înhumare. Scheletul este bine conservat, în poziţie lungit, culcat pe spate, având craniul orientat la VNV şi picioarele la ESE. Mâna stângă, uşor îndoită din cot, are palma situată pe bazin, iar cea dreaptă, în unghi obtuz, are palma aşezată pe abdomen, după ritul creştin. Capul aşezat cu faţa în sus are privirea îndreptată către E.


[ Clasat în: Istorice ] [ Data Publicării: 2008-06-19 11:22:00 ]
NOI, ROMÂNII, STRĂMOŞI AI TUTUROR POPOARELOR LATINE!

M-am intrebat de multe ori care este motorul schimbărilor pozitive într-o societate şi trebuie să recunosc că de cele mai multe ori sunt tinerii care refuză să accepte un adevăr relativ, mincinos, contestabil. Ei sunt cei ce nu sunt legaţi de interese politice ori religioase de moment, ei sunt cei ce caută un adevăr absolut. Deci pe ei îi îndemn să- şi întrebe profesorii de istorie şi de limbă română:

—   Cât la sută din Dacia a fost cucerită de romani ? Şi dacă profesorul ştie răspunsul: 14 % din teritoriul Daciei (care se întindea de la vest la est, de la lacul Constanţa-Elveţia de azi şi până dincolo de Nipru).


[ Clasat în: Istorice ] [ Data Publicării: 2008-04-24 21:07:55 ]
Secolul al XIV-lea finaliză evoluţia cnezatelor şi voievodatelor româneşti cu închegarea voievodatului Transilvaniei şi a statelor medievale: Ţara Românească, Moldova şi Dobrogea.

Dezvoltarea formaţiunii politice a jupânului Dimitrie (943), coroborată cu contribuţia economică şi comercială a spaţiului dobrogean vor contribui la cristalizarea statală a zonei, în jurul "ţării Cavernei". Aceasta devine un important factor în Balcani şi ajunge la o tot mai evidentă autonomie în sec. al XIV-lea, căci pe la 1346 în fruntea statului dobrogean este amintit BALICA, apoi DOBROTICI, care din vasal al Bizanţului devine mai târziu autonom faţă de acesta, iar sub IVANCO, statul dobrogean capătă atribute suverane.


[ Clasat în: Istorice ] [ Data Publicării: 2008-04-24 21:07:55 ]
În urma tratatului de la Berlin (l iulie 1878) România este determinată de marile puteri să cedeze sudul Basarabiei în favoarea Rusiei, primind cele două judeţe: Tulcea şi Constanţa, încetând astfel dominaţia otomană care durase aproape o jumătate de mileniu. Din punct de vedere religios cele două judeţe au intrat în componenţa Eparhiei Dunării de Jos, înfiinţată în 1864 de Alexandru Ioan Cuza, care îşi avea acum sediul la Galaţi. Chiriarhul locului, episcopul Melchisedec Ştefănescu (1878-1879) îşi va afirma sprijinul în lupta pentru dobândirea independenţei prin rugăciuni sau cerând ajutorul material al credincioşilor pentru susţinerea armatei române.




< Pagina Anterioară ][ pagina 1 din 19 pagini ]
» Editoriale[ 1 ]
» Ortodoxie[ 60 ]
» Ecumenism[ 20 ]
» Ştiri[ 20 ]
» Bioetică[ 18 ]
» Istorice[ 4 ]
» Poezii[ 62 ]
» Hărţi[ 0 ]
< March 2024 >
Mo Tu We Th Fr Sa Su
  1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


Site-ul oficial al Arhiepiscopiei Tomisului
Acasă Dervent Rostiri Publicaţii Dicţionar Proiecte Cugetări
Pomelnice Felicitări Multimedia Link-uri Donaţii Regulament Contact