Felicitări Sfânta Mănăstire Dervent


Sfânta Mănăstire Dervent » Felicitări » Sfinţi Ortodocşi » M » Sf. Prooroc MOISE Formularul 3.5% ]
Abonare la
Buletinul Informativ
www.DERVENT.ro

Email:

» Dervent
» Prezentare
» Istoric
» Daruri
» Mănăstirea
» Grup Psaltic
» Album
» Biserica cea Nouă

» ROSTIRI
» Editoriale
» Ortodoxie
» Ecumenism
» Ştiri
» Bioetică
» Istorice
» Poezii
» Hărţi

» Publicaţii

» Rugăciuni
» Liturghia
» Proscomidia
» Rânduiala...
» Acatiste
» Paraclise
» Slujbe
» Alte Rugăciuni

» Cugetări

» Dicţionar

» Proiecte

» Pomelnice

» Felicitări

» Multimedia

» Donaţii
» Formular 3,5%

» Link-uri

» Contact
www.arhiepiscopiatomisului.ro

Sfântul Prooroc Moise

Sfântul Prooroc Moise

Felicitări pentru sărbătoarea Sfântului Prooroc Moise - 4 septembrie

Sfantul Prooroc Moise

Murind Iosif in pamantul Egiptului, neamul lui Iacov, tatal lui, nu dupa multe sute de ani s-a inmultit atata, incat tot pamantul acela s-a umplut de poporul israelit, iar la razboaie puteau sa fie dintr-insii cate sase sute de mii de barbati. Atunci imparatul Egiptului, temandu-se ca nu cumva, sfatuindu-se cu vrajmasii lor, sa piarda pe egipteni de pe pamant, a poruncit dregatorilor sai sa chinuiasca pe poporul lui Israel in toate chipurile si cu slujbele si cu bataile. Pentru ca din sudorile lor cele cu multa osteneala au zidit niste cetati nu atata pentru trebuinta, cat pentru marire desarta si pentru ca pana in sfarsit sa imputineze neamul evreilor. Insa pe cat ii chinuia si-i muncea mai mult, pe atata ei se inmulteau, pentru ca nu putea sa-i imputineze oamenii, pe acestia pe care Dumnezeu a voit a-i inmulti si a-i mari. Si desi imparatul poruncea moaselor egiptene ca pe tot pruncul evreiesc ce se nastea parte barbateasca sa-l ucida, moasele, temandu-se de Dumnezeu, pe partea barbateasca o cruta. Atunci imparatul a dat porunca in tot pamantul Egiptului, ca oricine va vedea prunc evreu, parte barbateasca, sa-l ia si sa-l arunce in rau.  »»»


MOISE (masc.) – nume biblic cu valoare afectivă, prezintă etimologie nesigură. Dintre ipotezele etimilogice moderne menţionăm:
  1. ebraicul şi arabul mşh, „a scoate, a trage afară” (interpretare puţin probabilă, deoarece radicalul ebraic este rar);
  2. radicalul egiptean mşi, „a naşte”;
  3. radicalul ugaritic şi arab mşw, „fiu”;

Ipoteza originii egiptene a numelui este susţinută şi de existenţa unor antroponime egiptene compuse cu -mose, -m(o)ses etc.: Ahmose, Kamose, Ptahmosis, Thoutmes etc.

  • Nume calendaristic creştin.
  • Intermediar greco-slav
  • Forme vechi cae au circulat la noi, folosite astăzi ca nume de familie sau toponime: Moisi, Moiseiu, Moisa, Moisin, Moisil, Moico, Moicea, Moici etc.


Site-ul Institutului cultural-misionar TRINITAS
Acasă Dervent Rostiri Publicaţii Dicţionar Proiecte Cugetări
Pomelnice Felicitări Multimedia Link-uri Donaţii Regulament Contact