Felicitări Sfânta Mănăstire Dervent


Sfânta Mănăstire Dervent » Felicitări » Sfinţi Ortodocşi » L » Sf. Mc. LONGHIN Sutaşul Formularul 3.5% ]
Abonare la
Buletinul Informativ
www.DERVENT.ro

Email:

» Dervent
» Prezentare
» Istoric
» Daruri
» Mănăstirea
» Grup Psaltic
» Album
» Biserica cea Nouă

» ROSTIRI
» Editoriale
» Ortodoxie
» Ecumenism
» Ştiri
» Bioetică
» Istorice
» Poezii
» Hărţi

» Publicaţii

» Rugăciuni
» Liturghia
» Proscomidia
» Rânduiala...
» Acatiste
» Paraclise
» Slujbe
» Alte Rugăciuni

» Cugetări

» Dicţionar

» Proiecte

» Pomelnice

» Felicitări

» Multimedia

» Donaţii
» Formular 3,5%

» Link-uri

» Contact
www.arhiepiscopiatomisului.ro

Sfântul Mucenic Longhin Sutasul

Sfântul Mucenic Longhin Sutasul

Sfântul Mucenic Longhin Sutasul

Felicitări pentru sărbătoarea Sfântului Mucenic Longhin Sutaşul - 16 octombrie

Sfantul Mucenic Loghin Sutasul

Domnul nostru Iisus Hristos, prin negraita Lui mila, a binevoit sa ne mantuiasca de la pierzare cu patima Sa cea de voie, prin Cruce, prin moarte si prin inviere, dandu-Se spre chinuri, ca sa se raneasca pentru pacatele noastre. Atunci un sutas, anume Longhin, de neam din Capadocia, fiind sub stapanirea lui Pilat, a fost pus impreuna cu ostasii sai sa slujeasca la sfintele patimi si la rastignirea lui Hristos. Vazand el minunile cele ce s-au facut de Hristos, adica cutremurul si schimbarea soarelui in intuneric, mormintele deschizandu-se, mortii inviind si pietrele despicandu-se, a marturisit ca Hristos este Fiul lui Dumnezeu, precum graieste dumnezeiescul evanghelist Matei: "Iar sutasul si cei ce strajuiau impreuna cu dansul pe Iisus, vazand cutremurul si cele ce s-au facut, s-a temut foarte tare, zicand: cu adevarat Fiul lui Dumnezeu a fost Acesta".

Despre Longhin sutasul zic unii ca el a impuns cu sulita in coasta nostru Domnului Iisus Hristos, Care a murit pe cruce, iar din sangele si apa ce au curs a castigat tamaduire pentru ochii sai cei bolnavi. Apoi, fiind ingropat trupul facator de viata al lui Hristos, Longhin iarasi a fost pus de Pilat sa strajuiasca cu ostasii pe Iisus Care zacea in mormant. Iar cand Domnul, cu mare slava, a inviat din mormant si prin minunata Sa sculare a inspaimantat pe strajeri, ingerul Domnului, pogorandu-se din cer, a pravalit piatra de pe mormant si de frica lui s-au cutremurat strajerii si s-au facut ca morti. Atunci Longhin impreuna cu alti doi ostasi ai sai au crezut desavarsit in Hristos si s-au facut propovaduitori ai invierii Lui, marturisind lui Pilat si arhiereilor toate cele ce s-au facut.  »»»


LONGHIN (masc.) – nume afectiv de origine latină, continuă numele personal Longinus, un derivat de la adjectivul Longus.
  • Nume calendaristic creştin.
  • Intermediar greco-slav.
  • Forme vechi atestate la noi: Loghin, Loghina, Lughin, Lovin. Numele în discuţie stau la baza unor nume de familie curente: Longhinescu, Lovinescu, Longinescu.


Site-ul - Sfinţii Închisorilor
„Să ne cunoaştem trecutul!“
Acasă Dervent Rostiri Publicaţii Dicţionar Proiecte Cugetări
Pomelnice Felicitări Multimedia Link-uri Donaţii Regulament Contact