Felicitări Sfânta Mănăstire Dervent


Sfânta Mănăstire Dervent » Felicitări » Sfinţi Ortodocşi » I » Sf. Mc. IACOB Persul Formularul 3.5% ]
Abonare la
Buletinul Informativ
www.DERVENT.ro

Email:

» Dervent
» Prezentare
» Istoric
» Daruri
» Mănăstirea
» Grup Psaltic
» Album
» Biserica cea Nouă

» ROSTIRI
» Editoriale
» Ortodoxie
» Ecumenism
» Ştiri
» Bioetică
» Istorice
» Poezii
» Hărţi

» Publicaţii

» Rugăciuni
» Liturghia
» Proscomidia
» Rânduiala...
» Acatiste
» Paraclise
» Slujbe
» Alte Rugăciuni

» Cugetări

» Dicţionar

» Proiecte

» Pomelnice

» Felicitări

» Multimedia

» Donaţii
» Formular 3,5%

» Link-uri

» Contact
www.arhiepiscopiatomisului.ro

Sfântul Mucenic Iacob Persul

Sfântul Mucenic Iacob Persul

Sfântul Mucenic Iacob Persul

Felicitări pentru sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Iacob Persul - 27 noiembrie

Sfantul Mucenic Iacob Persul

Sfantul Mucenic Iacob era din tara persilor din cetatea ce se chema Elani, nascut din parinti crestini si crescut cu buna credinta. Acesta si-a luat de sotie o femeie crestina si vietuia in multa bogatie si cinste pentru ca era iubit de imparatul persilor, anume Isdegherd. Si a fost randuit de dansul mai mare in palatele imparatesti. Dar i s-a intamplat sa se insele cu facerile de bine cele multe si cu cinstirile imparatesti si a cadea din credinta, incat a adus jertfa idolilor si s-a inchinat lor impreuna cu imparatul.

Auzind despre aceasta maica sa si femeia lui, au facut o scrisoare catre dansul si i-au trimis-o degraba, in care scria asa: "O, ticalosule! Pentru ce ai lasat pe Dumnezeu, Imparatul cerului, pentru cinstea omeneasca? Caci facand dupa placerea imparatului acestuia vremelnic, ai pierdut viata cea fara de moarte. Si slujind imparatului acestuia stricacios, te-ai lepadat de Cel nestricacios. Ai schimbat adevarul pe minciuna, lasand credinta in Hristos si ai primit inselaciunea diavoleasca.  »»»


IACOB (masc.) – continuă numele biblic ebraic Ya`akobh, cu mai multe variante etimologice. Interpretarea biblică propune semnificaţia: „cel care ţine de călcâi”: „Apoi a ieşit fratele său, care ţinea cu mâna de călcâi pe Esau; şi de aceea i-am pus numele Iacob” (Fac. 25, 26). Această ipoteză pune la baza numelui subst. akeb, „călcâi”. Tot în cartea „Facerii”, numele este apropiat prin etimologia populară de verbul akab, „a înşela, a înlocui”. După o altă interpretare, mai plauzibilă, numele este încadrat în seria teoforicelor şi ar avea semnificaţia „(Dumnezeu) a apărat”.
  • Nume calendaristic creştin.
  • Intermediar slav: Iacov, Iacovachi, Iacoviţă, Iacă, Iacul, Iacşa. Influenţa latino-catolică: Iacobică, Iacobuţ, Iacoban, Coban etc.


Site-ul oficial al Arhiepiscopiei Tomisului
Acasă Dervent Rostiri Publicaţii Dicţionar Proiecte Cugetări
Pomelnice Felicitări Multimedia Link-uri Donaţii Regulament Contact