Felicitări Sfânta Mănăstire Dervent


Sfânta Mănăstire Dervent » Felicitări » Sfinţi Ortodocşi » M » Sf. Apostol şi Evanghelist MATEI Formularul 3.5% ]
Abonare la
Buletinul Informativ
www.DERVENT.ro

Email:

» Dervent
» Prezentare
» Istoric
» Daruri
» Mănăstirea
» Grup Psaltic
» Album
» Biserica cea Nouă

» ROSTIRI
» Editoriale
» Ortodoxie
» Ecumenism
» Ştiri
» Bioetică
» Istorice
» Poezii
» Hărţi

» Publicaţii

» Rugăciuni
» Liturghia
» Proscomidia
» Rânduiala...
» Acatiste
» Paraclise
» Slujbe
» Alte Rugăciuni

» Cugetări

» Dicţionar

» Proiecte

» Pomelnice

» Felicitări

» Multimedia

» Donaţii
» Formular 3,5%

» Link-uri

» Contact
www.arhiepiscopiatomisului.ro

Sfântul Apostol şi Evanghelist Matei

Sfântul Apostol şi Evanghelist Matei

Felicitări pentru sărbătoarea Sfântului Apostol şi Evanghelist Matei - 16 noiembrie

Sfantului Apostol si Evanghelist Matei

Acest dumnezeiesc apostol, sezand la vama, a auzit pe Domnul zicandu-i: "Urmeaza Mie". Si el in ceasul acela a lasat toate si a urmat Domnului, facand gazduire Domnului in casa sa mare, precum spune el insusi in Evanghelia sa. Iar de atunci si in urma a fost impreuna innumarat cu ceilalti apostoli. Dupa ce a primit puterea Sfantului Duh, in ziua Cincizecimii, si s-a inteleptit cu cele dumnezeiesti, atunci a scris Evanghelia sa pe limba evreiasca; dupa opt ani de la inaltarea lui Hristos, a trimis Evanghelia la evreii cei nou luminati. Si dupa ce a invatat pe parti si pe mideni si le-a asezat lor biserici, si multe minuni a facut, in urma si-a luat sfarsitul prin foc prin cei necredinciosi. Iar cand era inca in viata, acest dumnezeiesc apostol, ceilalti impreuna ucenici si apostoli inconjurau fiecare locul si cetatea, ce-i cadea la sorti, propovaduind Evanghelia lui Hristos. Iar acesta la parti aflandu-se, s-a suit singur intr-un munte si a zabovit acolo, avand o singura haina si fara de acoperamant. Dupa ce a trecut catava vreme, i s-a aratat lui Dumnezeu ca un prunc, Cel ce a zidit din pamant pe om, si, intinzandu-Si dreapta Sa, a dat apostolului un toiag si i-a zis: "Ia aceasta si, pogorandu-te din munte si mergand la cetatea Mirmina, sadeste toiagul acesta inaintea usii bisericii de acolo, unde facand radacini si inaltandu-se din mana Mea cea dreapta, se va face copac mult-roditor; si din varful crengilor sale se va pogori mursa de miere, iar din radacina sa va iesi izvor de apa, cu care spalandu-se oamenii cetatii, cei cu mintea de fiara, si din mursa copacului impartasindu-se, li se vor indulci simtirile si vor inceta a mai face faradelegi.  »»»


MATEI (masc.), MATIA (masc.) – sunt variante ale aceluiaş nume teoforic biblic, de origine ebraică: Matihjáh (Mathathán, Matthai), care semnifică probabil „darul lui Yahve”, fiind sinonim cu numele personal grecesc Teodor, Doroteea, Dosoftei.
  • Nume calendaristic creştin.
  • Intermediar greco-slav
  • Forme care au circulat şi circulă la noi, unele întâlnite astăzi şi ca nume de familie: Matei, Mateiaş, Mace, Macea, Mavtei, Maftei, Mateş, Matias (de origine maghiară), Mătea, Mătei, Mătuian, Maftei, Maftea, Maftena, Matiţa, Matache etc.


Site-ul - Sfinţii Închisorilor
„Să ne cunoaştem trecutul!“
Acasă Dervent Rostiri Publicaţii Dicţionar Proiecte Cugetări
Pomelnice Felicitări Multimedia Link-uri Donaţii Regulament Contact